Jenny Nyström utställningen
Kalmar läns museum Svenska English Deutsch

Jenny Nyström (1854-1946)

Jenny Nyström är en Kalmarflicka som for till Paris och som blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.

Hon var en konstnärinna med en gedigen akademisk utbildning som levde i en tid när man ansåg att kvinnans främsta uppgift var att sköta hem och familj. Hon levde i sin tid men lämnade samtidigt efter sig tusentals verk.

Livet fram till dagen som erkänd konstnärinna…

Kalmartösen Jenny Nyström föddes den 13 juni 1854 då fruktträden måste ha stått i fullaste blom. Hon hade en ljus och lycklig barndom och återkommer alltid till härliga minnen från sin tid i Kalmar.

"Ja, så kom den sorgliga dagen, då jag skulle flytta ifrån Kalmar. Jag gick då och sade farväl till allt, så att jag skulle komma väl ihåg varenda sak"

Daniel Nyström, Jennys far hade fått platsen som förste lärare på en skola i Göteborg och 1862 flyttade familjen dit. Jenny var då 8 år gammal och kommer ihåg det väl. I början av sin vistelse trivdes hon inte och hon hade svårt att hitta vänner.

Efter ett års tid började hon i småbarnsskola där hon fann nya vänner och började satsa på teckning och målning.

Några år senare påbörjade hon sina studier på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola. Jenny var duktig och blev känd som en begåvad elev. Hon studerade flitigt och blev där även uppmärksammad av landshövding Albert Ehrensvärd. Han bjöd upp henne till Stockholm där hon presenterades för akademiskt uppsatta personer.

Hon gjorde teckningar åt Viktor Rydbergs saga "Lille Viggs äfventyr på julafton", som sedan skars ut i träblock. Efter vandring mellan olika förlag hamnade dessa till sist på rätt bord och berättelsen har efter det tryckts i 15 upplagor, samt översatts till många olika språk. Med denna illustration påbörjade hon sitt livslånga förhållande till tomten.

1873 antogs hon som elev vid Konstakademin i Stockholm. Här studerade hon i åtta år och under alla dessa år handlade det om att jaga pengar till hyra, mat, målarmaterial, hyra för ateljé och någon gång till lite nöjen.

Jenny träffade sin blivande man Daniel Stoopendaal under 1880-talet då hon även hyrde en ateljé på Brunkebergs hotell. Här arbetade hon i lugn och ro med sina verk och illustrationer.

Trånandes efter Paris var hon tvungen att erövra stipendiet den kungliga medaljen. Hon avbildade "Gustav Vasa som barn inför kung Hans", den s.k. Medaljtavlan. Genom denna fick hon möjlighet att söka det resestipendium som skulle ta henne till Paris.

Det stora målet i Paris var att komma med på konstutställningen ”Salongen” och bli en erkänd konstnärinna. Jenny arbetade hårt och målmedvetet och förkovrade sig i målarkonsten. 1884 debuterade Jenny på Salongen med ett unikt självporträtt i olja och hennes lycka var gjord.